Oldalak

csütörtök, június 09, 2011

Megnyílt a World Pork Expo

Kiküldött tudósítónk jelenti

Június 8-án megnyitotta kapuit az USA Iowa államában, Des Moines-ben évente megrendezésre kerülő, a világ legnagyobb sertésre szakosodott mezőgazdasági szakkiállítása.
Geert Rombouts a Rattlerow Seghers közép-kelet-európai igazgatója és a magyar Kft ügyvezetője a helyszínről tudósít:

Megkezdődött a World Pork Expo...

Kan árverés
A világ számos részéről, de legfőképp Észak Amerikából gyűltek össze a sertéságazatban dolgozó szakemberek a Des Moinesben megrendezésre kerülő 3 napos World Pork Expo-ra. Ezt a kiállítást minden évben megrendezik, bemutatva az amerikai sertéstenyésztés két arcát.
A kiállítás egyik felét az iparszerű termeléssel foglalkozók adják, másik felét pedig a négy fő sertésfajta (Lapály, Nagyfehér, Duroc, Hampshire) számos egyedet számláló élőállat kiállítása, és a kiállított tenyészállatok árverései alkotja. A kis tenyészetek itt versengenek egymással és adják el más gazdáknak a saját tenyészállataikat. Néhányan meg vannak győződve arról, hogy a kiállítás ezen részét, mintegy hagyományt, amíg csak lehet meg kell őrizni, ezzel is megmutatva a sertéstenyésztés iránti szenvedélyüket, míg mások a kiállítás kistermelői részének rövid időn belül történő megszűnését valószínűsítik, mivel az itt jelen lévő kisgazdaságoknak is vágóhidakra kell a hízóikat értékesíteniük, és nem tudnak a nagyobb telepekkel versenyezni. Mindenesetre, látogatóként nagyon zavarba ejtő ez a kettősség.
A 2008 és 2010 közötti nagyon rossz éveket követően mutatkozott némi remény arra, hogy 2011 jó év lehet. Az idei év jól is indult, de a múlt hónaptól el kezdtek emelkedni a takarmányárak, mely ismét veszteségessé tette a termelést. A remény gyorsan szertefoszlott.
A kukorica mai ára 7,5 $/bushel, vagy 0,21 €/kg (~55 Ft/kg), míg a hasított sertés ár 1,38€/kg (~300 Ft/élő kg). A termelők panaszkodnak a kukorica etanolgyártás céljára történő felhasználására, mely nem csak a takarmányt drágítja meg, de felhajtja a termőföld árát is. Ezt a helyzetet tetézi, hogy idei tavasszal a csapadékos időjárás miatt a vetés is megkésett.
Ahogy látjuk, számos kétség és kérdés van a sertéstartás jövőjével kapcsolatban a kiállítás megnyitásakor, de amint mindannyian tudjuk ez nem csak az USA-ra jellemző.

Geert Rombouts
Rattlerow Seghers

Nincsenek megjegyzések: