Oldalak

szerda, március 04, 2009

Malaca van, ha van malaca

A romániai gazdaságok valósággal „nyelik” ősz óta magyarországi importból a választási malacokat. A kereslet fél év alatt csaknem duplájára gerjesztette a hízónak való árát.

Tavasz küszöbén mindig felszalad a malac ára, de fél év alatt 8-10 ezer forintos drágulásra emberemlékezet óta nem volt példa Nagykőrösön. A tegnapi országos vásárban úgy tűnt, kiürültek az ólak: alig félszáz tenyésztő hozott fel az állatokból, vagyis a kínálat negyede-ötöde lehetett csak a múlt év őszi felhozatalnak. A tenyésztők szerint nincs ebben semmi meglepő.

– Évek óta 250-300 forint körül mozogtak a felvásárlási árak élősúly kilogrammonként. Ezzel szemben az önköltség meghaladja már a 350 forintot. A kisüzemi sertéstartók tömegestől csődöltek be, s ennek következményét tapasztalja most a piac – foglalta össze az előzményeket az egyik kiskunfélegyházi malacnevelő gazdaság tulajdonosa.

A sertéstenyésztők szakmai szövetsége 3 millió körülire becsülte a hazai sertésállományt 2008-ban, de azóta tovább csökkent a darabszám. Hogy menynyivel, azt jelenleg valószínűleg senki sem tudja, ugyanis fél éves távlatban felgyorsult a kivitel, főleg Romániába. Ez húzta fel tavaly júliustól, augusztustól a keleti országrészben a hízók árát 400 forintig. Romániában jelenleg 100 euró körül mozog a választási malac piaci ára. A románok érdeklődésének oka az, hogy egy amerikai cég óriáshizlaldát és évi 4 millió darab kapacitású feldolgozó üzemet épített Temesváron. Romániában kevés a disznó, a tenyésztést pedig állami támogatással serkentik.

Közben elindult vándorútra malac Hollandiából is, zömük hazánkban köt ki. A Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége már tavaly jelezte: évente akár 1-2 millió malac érkezhet nyugatról a hazai ólakba, ha a piac úgy kívánja. Mivel kevés itthon a koca, akár malacimporttal is lehet pótolni a hazai állományt.

szerző: Miklay Jenő

forrás: petofinepe.hu

Nincsenek megjegyzések: