Oldalak

csütörtök, január 08, 2009

Gázkrízis: sorra állnak le a cégek

...
Több baranyai cég is csökkentette termelését az érvénybe léptetett gázkorlátozás miatt - mondta Síkfői Tamás, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Síkfői Tamás beszámolt arról, hogy a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozása a Mohácsi Farostlemezgyárat (MOFA), a Délhús pécsi húsfeldolgozó üzemét és a szintén a baranyai megyeszékhelyen működő, dohányfeldolgozó gépek gyártásával, valamint üzembe helyezésével foglalkozó Hauni Hungária Kft.-t érintik.
...
A gázkorlátozás miatt kénytelen volt csökkenteni a termelést a Pick Szeged Zrt., a cég központi telephelyén leállították a sertésvágást is - közölte Kovács László elnök-vezérigazgató. Az élelmiszeripari cég szegedi Maros utcai telephelyén teljes egészében leállította a gyártást, csak "állagmegóvási" munkák folynak. A központi telephelyen kénytelenek voltak felfüggeszteni a sertésvágást, a termelést azonban a munkafolyamatok széthúzásával folytatni tudják - mondta a vezérigazgató. A Pick Szeged Zrt. más üzemeiben is kénytelen volt jelentősen csökkenti a termelést - tudatta a szakember.
...
Felmentést kapnak az élelmiszer-feldolgozó üzemek

Egyedileg felmentést kapnak az élelmiszer-feldolgozó üzemek a gázkorlátozás hatálya alól - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az agrártárca vezetője elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) listát készített azokról a 2-es kategóriájú élelmiszeripari üzemekről a kormány számára, amelyek működésében súlyos zavarokat okozna, illetve az alapellátást veszélyeztetné a gázellátás korlátozása.Ilyen üzemek az alapellátást biztosító élelmiszergyártó cégek, például a tej-, a hús- és a sütőipar területén. Ezekre a vállalkozásokra kivételes elbírálást kér az FVM a kormánytól. Azaz a gázellátás biztonságának szavatolását kéri az agrártárca olyan mértékben, hogy ezekben az egyedi elbírálás alá eső üzemekben semmilyen korlátozás ne legyen, vagy csak olyan mértékű, hogy a folyamatos üzemvitelt ne veszélyeztesse.A gázkorlátozás alapesetben ezekre az üzemekre is vonatkozna, ám az FVM jelezte a kormánynak, hogy némelyikük leállítása ellátási gondokhoz vezetne. Ezért a problémás esetekben az agrártárca tisztázta minden, eddig a minisztériumhoz forduló céggel, hogy mekkora az a gázigény, amellyel még a vállalkozás működését fenn lehet tartani, majd ezt jelezte az illetékes társtárcának.Ennek alapján szabadítják fel a szóban forgó cégek fogyasztását, hogy ne keletkezzenek élelmiszerellátási gondok. A mentesség tehát nem vonatkozik a teljes élelmiszeripari vertikumra - hangsúlyozta Gráf József.
...

forrás: privatbankar.hu

Nincsenek megjegyzések: