Oldalak

hétfő, augusztus 25, 2008

Orosz húsimport-kvóták 2009-re

Moszkva, 2008. augusztus 22.

Az orosz kormány piacvédelemmel foglalkozó illetékes bizottsága benyújtotta a kabinetnek azokat a javaslatokat, amelyek szerint 2009-től ismét változna a húspiac védelmére kialakított kvótarendszer.

Oroszországban jelenleg a 2009-ig érvényes mennyiségi korlátozások szabják meg a húsimport (marha, sertés, baromfi) kereteit. A 2003-tól lényegében változatlanul működő rendszerrel kapcsolatban az importőrök az utóbbi időben komoly kritikát fogalmaztak meg, elsősorban annak a húsipari beruházásokra gyakorolt negatív hatásai miatt. A húskvóták rendszerének négy évvel ezelőtti bevezetése óta radikálisan megváltozott az oroszországi húspiac, az importot korlátozó intézkedések egyik pozitív hatása az volt, hogy milliárdos nagyságrendben indultak be húsipari beruházások, és a nagy importőrök jó része ma már maga is termelő.

A húspiac-védelmi rendszer egyik különleges eleme, hogy a mennyiségi korlátozások mellett a kvóták feletti import is lehetséges valamennyi kategóriában, igaz, emelt vámtételekkel. Az érvényes szabályozás alkalmazza az ún. "történelmi elvet" is, vagyis a kvóták mértékét az adott vállalatok korábbi évben realizált importjával arányosan szabják meg. Ennek megfelelően az importőrök között egyfajta verseny indult meg, amelynek mozgatórugója esetenként nem a valós piaci szükséglet, hanem az, hogy az adott vállalat a "történelmi elvnek" megfelelően a jövőben is a piacon maradhasson. Ez természetesen gyakran ahhoz is vezet, hogy a piaci verseny eltorzul, az árak irreálisan mozognak, és a kínálat nem felel meg a reális szükségleteknek. A rendszer anomáliáit jól mutatja, hogy például 2007 első felében a marhahús importja mintegy 50%-kal növekedett, holott egyetlen piaci felmérés sem tud ilyen mértékű, reális fogyasztói keresletnövekedést kimutatni.

Ebben az évben egyébként a kvóták által megszabott, büntetővám nélkül importálható mennyiségek: 445 ezer tonna sertéshús, 28,9 ezer tonna marhahús, valamint 1.211 ezer tonna baromfihús (a valós mennyiségek ezektől várhatóan idén is eltérnek majd).

Az előző, kedvezőtlen piaci jelenségek részleges visszaszorítása céljából a bizottság tagjai most azt javasolják a kormánynak, hogy a húsimport-kvóták piaci szereplők közötti elosztása során a vállalatok által 2005-2007-ben, vagyis három év alatt átlagosan realizált import legyen a bázisa a 2009-ben elosztható mennyiségeknek, függetlenül attól, hogy 2008-ban ki mennyit importált. Ez a változás azt eredményezhetné, hogy az importőrök a valódi piaci szükségletekhez jobban igazodva, illetve az import jövedelmezőségének az alapján döntenének a behozandó mennyiségekről. Természetesen a kvótákon felüli szállítások változatlanul lehetségesek lesznek, de továbbra is emelt vámtételekkel.

Szerző: dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: