Oldalak

hétfő, augusztus 25, 2008

Németországi helyzetkép az idei aratásról

Berlin, 2008. augusztus 21.

Az aratás augusztus közepén előrehaladott állapotban van, és a termés mennyiségileg is számottevő.
Gondot okoz a kiszámíthatatlan nyári időjárás, mely az idén az aratás folyamatos megszakításaihoz vezetett. Jelenleg is veszélyezteti a csapadék a még lábon álló gabonatermést.


Az őszi árpa ás a repce aratása gyakorlatilag lezárult. Repcéből már csak néhány kései aratású területen van még lábon álló állomány.
Ezzel szemben az őszi búza és tavaszi árpa betakarítása a gyakori esők miatt sokfelé lelassult.
Különösen nyugaton és dél-nyugaton akadályozza az esőzés az aratás folytatását. Főleg a magasabb termőhelyeken áll még a búza és sörárpa jelentős része lábon.
A tavaszi árpánál a hozam nagyon jónak tűnik, ellenben aggodalomra ad okot, hogy a kései vetésű állományok magas fehérjetartalommal rendelkeznek. A sörárpa minőségnél a fehérjetartalom nem haladhatja meg a 11,5%-ot.

Északon és észak-keleten augusztus eleje óta egymást érik a záporok-zivatarok, így itt is többször meg kellett szakítani a betakarítást. Emiatt pl. Schleswig-Holstein északi részein a búza 40%-a még lábon áll. A hozamokat tekintve azonban kiváló eredményekre van kilátás.

Észak-nyugaton a búza betakarítása 80%-os. A még lábon álló termésnél viszont minőségi romlással kell számolni.
A Rajna vidékén kiválóan alakulnak a hozamok, a hektáronkénti 9,5 tonna 10%-kal magasabb a tavalyinál.
Országosan a hozamok a tavalyi felett alakulnak, bár keleten elég nagy a területenkénti szórás.
A magas hozamokkal azonban alacsony fehérjetartalom párosul. A még lábon álló állománynál fennáll az esésszám csökkenésének veszélye is.

A német gabonaárak az elmúlt évhez képest jelentősen csökkentek.
A nemzetközi és hazai magasabb termés iránti várakozás csökkentette az árakat. Németországban jelenleg változó a gabona ára: a gyengébb minőséget jóval alacsonyabb áron, míg a jó minőséget felárral vásárolják fel. A termelők egyelőre az áru tárolásával reagálnak jelen piaci helyzetre. Ez a feleslegek időleges kivonásával a piac tehermentesítését is szolgálja.


Szerző: Dull Péter

forrás: fvm.hu

Nincsenek megjegyzések: