Oldalak

vasárnap, december 02, 2007

A többség pesszimista..., vagy optimista?

Lezárult a blog novemberi szavazása. Ebben a hónapban az alábbi egyszerű kérdésre kerestem a választ:

Ön szerint mikor éri el a sertés élősúlyos felvásárlási ára a 350 Ft/kg +ÁFA szintet?

Minden eddiginél többen válaszoltak a kérdésre, de a válaszok megmondom őszintén megleptek. Arra számítottam, hogy a válaszadók többsége, ahogyan magam is, jövő év nyár elejére fogja tenni ennek eljövetelét, de nem, csalódnom kellett.

Íme a válaszok megoszlása:

még január előtt

4 %

januárban

0 %

februárban

4 %

márciusban

19 %

áprilisban

10 %

májusban

10 %

júniusban

6 %

június után

4 %

soha

39 %

Természetesen, ahogy minden felmérést többféle módon lehet értelmezni, úgy ezt is. Mert mondhatom, hogy íme milyen optimisták a magyar termelők, hiszen 61%-uk úgy látja, hogy a sertés felvásárlási ára előbb, vagy utóbb, de eléri a 350 Ft-os árat.

Azonban meg is fordíthatom és mondhatom azt is, hogy a felmérésben szereplő válaszok közül a legtöbb szavazatot a "soha" kapta. És festhetnék egy egészen sötét jövőképet is.

Mivel hiszek a hazai sertéstenyésztésben szeretném azt hinni, hogy annak a 39%-nak nem lesz igaza, és az átvételi árak, valamikor jövő év közepe táján el fogják érni ezt a bűvös 350 Ft-os szintet, mert erre (ha másért nem is, de a jövőbe vetett hit visszaadása miatt) az ágazatnak nagyon nagy szüksége van. Természetesen a takarmány árak jelentős csökkenése sem lenne egy utolsó dolog, de menjünk szép sorjában. Először lássuk csak azt a 350 Ft-os árat a kiállított számláinkon!

Nincsenek megjegyzések: