Oldalak

szerda, augusztus 10, 2011

Minden esetben az az olcsó, amiért keveset kell fizetni?

Tegnap beszéltem egy telepvezető kollégával, aki lehetőséget kapott arra a tulajdonosoktól, hogy megváltoztassa a telepe sorsát.
Elődei rendszeresen úgy vásároltak terminál kanokat, hogy egy szempont lebegett csak a szemük előtt, keveset kelljen érte fizetni. Nem számított a kan saját teljesítményvizsgálata során elért eredménye, az utódok általa meghatározott telepi teljesítménye, sem a megvásárolt kanok szervezeti szilárdsága. Így mára eljutottak oda, hogy a tavaly vásárolt 13 - korábban a hazai piacon meghatározó kanként számon tartott - állat pótlásaként az idei évben 9-et kell vásárolni, és a telepi testtömeggyarapodás a béka feneke alatt van.
A telepvezető kollégának sikerült meggyőznie a tulajdonosokat, hogy a” keveset kell érte fizetni” és az “olcsó” az két különböző fogalom. Igaz, hogy eddig nagyon keveset fizettek egy-egy kanért, de a rossz termelési eredmények miatt közel sem mondhatták olcsónak a telepi sertéshizlalást, sőt a rossz paraméterek miatt nagyon sokat veszítettek minden egyes felnevelt hízón.
Most lehetősége lesz a telepvezetőnek 1.000-1.500 eurós, európai színvonalú terminálkanokat vásárolnia, mellyel jelentősen javíthat a telepi állomány teljesítményén.
Kívánok ehhez sok sikert számára, és még sok-sok követőt, akik felismerik, hogy egy telepen nem a kanokon kell spórolni, mert egy jó kanra költött “luxus kiadás” többszörösen meghozza az árát, a hízó állomány jobb termelési eredményein keresztül. Így, takarmányt spórolhatnak és többlet bevételre tehetnek szert, ami manapság a túlélést jelenti.

Nincsenek megjegyzések: