Oldalak

péntek, november 19, 2010

Nincs párja a magyar disznónak

A kaposvári székhelyű Kométa ’99 Zrt. egyike a hazai húspiac legfontosabb szereplőinek, s pozícióját a következő 2-3 évben mintegy 3 milliárd forint értékű beruházással szeretné megszilárdítani.

A kaposvári húsüzemben kizárólag sertéshúst dolgoznak föl. Évente 300 ezer sertést vágnak le, ennek 90 százaléka hazai gazdálkodóktól származik. Giacomo Pedrazini, ügyvezető igazgató elmondta, hogy az utóbbi években egyre nehezebb a hazai alapanyag beszerzése, de ők elkövetnek mindent, hogy ne kelljen importálni. Az olasz üzletember szerint ugyanis a magyar sertés minősége egyedülálló Európában. Ha mégis hiányzik az alapanyag, akkor bizonyos húsrészeket szereznek be külföldről. A termelőkkel hosszú távú együttműködésre törekszenek, sőt működtetnek egy saját tenyésztő telepet is.

Ezt egy fiatal magyar szakember vezeti, aki többek között Spanyolországban és Dániában tanulmányozta a gazdaságos sertéstenyésztés titkait. Van mit tanulni, ugyanis hazánkban egy kocától egy év alatt 20-21 választott malac származik, míg Dániában 27-28. Amíg nálunk 3,1-3,3 kilogramm takarmány kell egy kiló hús előállításához, addig ezt a dánok megoldják 2,6-2,7 kilóval. A Kométa sertéstelepén 1660 koca és azok szaporulata található, és évente 40 ezer hízósertés kerül a saját feldolgozóba. Az ügyvezető elmondta, hogy a következő években a telep és a termelés bővítését tervezik.

szerző: Pethes József
forrás: szabadfold.hu

Nincsenek megjegyzések: