Oldalak

kedd, április 13, 2010

Választás...


Nagyításhoz kattintson a képre!

hétfő, április 12, 2010

Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

USA
 
  • Az USA és Kína március 18-án egyezségre jutott a kínai piacok újbóli megnyitásáról az amerikai sertésszállítmányok előtt. A kínaiak korábban a H1N1-re való hivatkozással tiltották be az amerikai sertéshús bevitelét. Ezt követően komoly lobbizás indult amerikai részről, többek között Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter és Ron Kirk kereskedelmi nagykövet is tárgyalt kínai kollégáival a témában. Az amerikai sertéshús átlag 20%-át export, amelynek 6%-a Kínába irányult 2008-ban, mintegy 275 millió dollár értékben. A kínai piac újranyitása újabb győzelem az amerikai sertéságazat számára, miután február végén/március elején az amerikai és az orosz hatóságok egyezségre jutottak bizonyos sertésexporthoz kapcsolódó állategészségügyi igazolásokkal kapcsolatos követelményekről. Az amerikai-orosz vita még decemberben kezdődött, amikor Moszkva értesítette az amerikaiakat, hogy be kívánja tiltani a behozatalt 13 amerikai sertésfeldolgozóból (ami az amerikai export 90%-át érintené), mert nem teljesítenek egyes orosz állategészségügyi előírásokat (például tetraciklin-csoport antibiotikum maradványértékek). A megegyezés eredményeképpen az USDA Agricultural Marketing Service új igazolási programot vezetett be az orosz exportra, és az érintett üzemektől megköveteli egy dokumentált minőségellenőrző rendszer meglétét. Az orosz piac a kínaihoz hasonló jelentőségében. 
  • Az USDA vezető közgazdásza, John Glauber egy konferencián azt nyilatkozta, hogy a cellulóz alapú etanol még évekre van attól, hogy kereskedelmi méretekben állítsák elő, és árban versenyképes legyen az egyéb üzemanyagokkal. Ennek egyik fő oka az alapanyag összegyűjtésének logisztikai problémáiban és relatíve magas költségében keresendő. A nyilatkozat többek között azért érdekes, mert az amerikai etanolipar idén nem képes teljesíteni a 2007-es energiatörvény által előirányzott cellulóz alapú etanol mandátumot, és a célkitűzést a Környezetvédelmi Ügynökségnek (EPA) már korábban módosítania is kellett. Az energiatörvény 2022-re elvileg 60 Mrd liter – főként cellulóz alapú – fejlett etanol előállítását és üzemanyagként történő felhasználását irányozta elő. Idén várhatóan 24-25 millió liter cellulóz alapú etanolt termelnek az Egyesült Államokban.  
  • Az USDA márciusi kereslet-kínálati jelentésében enyhén, 500 ezer tonnával csökkentette a 2009/10-es gazdasági évre vonatkozó becslését kukoricára esetében, miután a kedvezőtlen időjárás következtében egyes államokban még márciusban is lábon állt a termény - ennek alapját a felülvizsgált minnesotai és illinoisi hozamok, valamint a michigani betakarított terület szolgáltatták. Ennek ellenére a 2009/10-es gazdasági év változatlanul rekordtermést – 332,7 millió tonna – ígér. Hasonlóan beszédes, hogy az USDA 540 ezer tonnával felfelé korrigálta az áthúzódó búzakészletek nagyságát, így a gazdasági év végén (május 31.) egy átlagos év össztermésének fele – mintegy 27 millió tonna – áll majd a raktárakban. Mindez nem sok jót jelent a termelői árak tekintetében. Ráadásul a görög válság miatt gyengélkedő euró is csökkenti az amerikai és a kanadai búza világpiaci versenyképességét.
Kanada

  • Szakértők szerint 2010-ben tovább emelkedik az etanolgyártás melléktermékének (DDGS) kanadai felhasználása. 3-4 éve a kanadai állattartók a takarmányozás során legfeljebb 10%-ban használtak fel DDGS-t, míg ma ez az arány 15-30 % között mozog. Ennek oka, hogy a gazdák egyre többet tudnak a DDGS-ről, és egyre több tanulmány jelenik meg, amely a DDGS takarmányozási tapasztalatait feldolgozza. A DDGS lassan kompetitív lesz az árpával szemben: tavaly 20%-kal, míg idén 5%-kal volt drágább csupán. Mindez az USA számára is jó hír, mert Kanada az amerikai DDGS második legnagyobb piaca évi 804 ezer tonnával.
Szerző: dr. Tóth Attila
Forrás: fvm.hu

szerda, április 07, 2010

A méret mégis számít?

Hányszor hallottuk már, hogy a méret nem számít, de úgy látszik ez csak humán fronton igaz, hiszen a malacoknál a méret egész életükre hatással van.
A születési súlynak a választási és battéria végi súllyal való kapcsolatának igazolására számos kísérletet végeztek, és mind azt támasztotta alá, hogy a születési súly alapvetően meghatározza a sertések életteljesítményét.
Ezen állítás alátámasztására nagyon jó példa az Iowai Állami Egyetemen Stalder, Baas, Mabry professzorok és munkatársaik által publikált kísérlet, melyben a megszületett malacokat 9 súlykategóriába osztották a 939 g alatti súlykategóriától egészen a 2059 g feletti kategóriáig. A malacokat a választást követő 42 napig követték nyomon, és mérték a súlyukat. A kísérlet megállapításait a következőkben lehet összefoglalni:

  • A malacok születési súlykategóriája meghatározta a választási és a teszt végi súlykategóriáját is.

  • A választáskor a malacok súlya kivétel nélkül a születési súlyuknak megfelelő sorrendű volt.

  • Ugyan így a teszt végi (42 napos) súlykategóriák megegyeztek a választáskori súlykategóriákkal.

  • Úgy tűnik, hogy a születési- és a választási súlyok lineáris összefüggést mutatnak a battéria végi súlyokkal.
Persze egy érdeklődő olvasóban egy ilyen vizsgálati eredmény elolvasása után rögtön felmerül a kérdés: És mi van a vágósúlyokkal? Van-e összefüggés a születési, a választási és a vágósúly között?
Erre álljon itt egy másik kísérlet. Az Illinois-i Egyetemen B.F. Wolter és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a születési súlynak kiegészítő tejpótló adagolása mellett milyen hatása van a választás előtti és utáni testtömeggyarapodásra és a féltestek jellemzőire. Két kísérletet folytattak le. Az első kísérletben 32 koca 384 malaca vett részt. A malacokból 12-es csoportokat, almokat hoztak létre, melyeket az átlagsúly alapján nehéz, vagy könnyű alomként soroltak be, majd a 3. naptól a kocatej mellett az almok fele kiegészítő tejpótló takarmányt kapott és mérték a súlyukat. A második kísérletben az első kísérletben szerepelt malacok közül 308 állatot választottak ki véletlenszerűen és ivar szerint, négyesével és ad libitum takarmányozás mellett nevelték fel őket a vágásisúly eléréséig.
Születési súly
”Nehéz alom” ”Könnyű alom”
Születési átlagsúly 1,83 kg 1,32 kg
Testtömeggyarapodás 21 napos korig 222 g 205 g
Almonként felvett tejpótló 21 napos korig 14,28 kg 9,63 kg
Kiesés 21 napos korig 5,20% 9,40%
Választás utáni kiesés vágásig 3,20% 2,60%
Testtömeggyarapodás választástól vágásig 851 g 796 g
Születéstől a 110kg-os élősúly eléréséig eltelt napok száma 141 148
A kísérlet kiértékelésekor az alábbi következtetéseket tették:

  • A születésükkor nehezebb malacok a választáskor is nehezebbek voltak és több tejpótlót vettek fel, mint kisebb társaik.

  • A malacok születési súlyának lényegesen nagyobb szerepe van a választást követő növekedésben, mint a szoptatási időszak alatt alkalmazott kiegészítő tejpótló takarmányozásnak. Ebből következően a kiegészítő tejpótló szoptatás alatti adagolása nem hatékony stratégia, habár a kisebb születési súlyú malacok teljesítményének fokozására vagy a hízók közötti súlybeli szórtság csökkentésére alkalmas módszer.
Egy harmadik kísérlet a dajkásításnak a malacokra gyakorolt hatását vizsgálta. A kísérletet a Michigan-i Állami Egyetemen folytatta le Duane E. Reese és Barbara E. Straw. 40 alomban a 18 napos választásig folyamatosan dajkásítottak, míg 40 alomban csak az első 48 órában. Azt tapasztalták, hogy folyamatosan dajkásított almoknál hiába lettek sokkal kiegyenlítettebbek a malacok, mégis a választási testtömegben komoly különbségek mutatkoztak azon almok javára, ahol visszafogott dajkásítást alkalmaztak.
A visszafogott és a folyamatos dajkásítás hatása a malacok szoptatás alatti teljesítményére*
Visszafogott dajkásítás** Folyamatos dajkásítás
A választott malactömegek átlagos, almon belüli szórása***
0,9 kg
0,3 kg
Választási súly***
5,26 kg
4,26 kg
Elhullási százalék
8,00%
8,80%
* Straw et. al., 1998
** csak az első 48 óra alatt
*** P<0,008
A fenti kísérletekből egységesen azokat a következtetéseket lehet levonni, hogy:

  • A sertéstelepeken olyan kocákra van szükség, melyek kiegyenlített, nagy születési súlyú malacokat hoznak világra.

  • Amennyiben a kocák között az almok szórtsága és a malacok kicsiny születési súlya miatt folyamatos dajkásításra van szükség, annak negatív hatása van a választási súlyra.

  • A születési testsúly még kiegészítő takarmányozás mellett is meghatározó tényező a választási súly alakulásában.

  • A születési testsúly, a választási testsúly óriási hatással van a hizlalás alatti testtömeggyarapodásra, ezáltal az elkészülési időre, a takarmányértékesítésre és a takarmányfajlagra, egyszóval a gazdaságosságra.
Amint a fenti eredmények is bizonyítják a születési súly, a választási súly és a későbbi testtömeggyarapodás, illetve a hizlalási idő hossza kéz a kézben járnak egymással. Ha az egyik paraméter javul, javul a másik mutató is. Minél nagyobb a malacok születési testsúlya, annál nagyobb lesz a választási súlya és annál jobb esélyekkel indulnak neki a battériás életszakaszuknak, annál kevésbé fogékonyak a betegségekre, így csökken a hizlalási időszak, javul a fajlagos takarmányfelhasználás, csökken az elhullás, és összességében javul a termelés jövedelmezősége. Ez különösen olyan telepeken nagyon fontos összefüggés, ahol a malac előállítás és a hizlalás egy kerítésen, de legalábbis egy tulajdonos érdekeltségén belül történik. Egy-két kivételtől eltekintve a hazai telepek mindegyikére igaz ez, így itthon különös jelentőséggel kell, hogy bírjon a malacok születési testsúlya, az almok kiegyenlítettsége és a választási testsúly, amikor a fajtakiválasztásra kerül a sor. Különösen annak ismeretében fontos ez, hogy az átlagos születési súlynak és az almon belüli szórtságnak az öröklődése meglehetősen magas. Az alomnagyságra történő kizárólagos figyelem óhatatlanul kisebb születési súlyokat és nagyobb szórtságot eredményez, mivel úgy látszik, hogy az alomnagyság és a malac minőségi jellemzői negatív korrelációban vannak egymással.
Jelenleg egyre több telepen látom azt, hogy a beruházások befejezésével, elindulnak a meglévő genetikai állomány megújításának útján. Ezekre a telepekre értelem szerűen olyan tenyészállatokat keresnek, mellyel a modern technológiai körülmények között a lehető legnagyobb nyereségességet tudják elérni.
A Rattlerow Seghers EASY2MANAGE koncepciója pont ezen kívánalmaknak akar megfelelni, amikor olyan CORA kocákat kínál a modern sertéstenyésztés és a maximális profit iránt érdeklődő partnereinek, melyek nagy napi takarmányfelvétellel és kiváló takarmányhasznosító képességgel rendelkeznek. A CORA kocák almaiban a magas születési súly mellett sokkal kisebb a szórtság. A kocák nagy étvággyal rendelkeznek, így a szoptatási időszakban, még nyári körülmények között is képesek kiemelkedő mennyiségű takarmány felvételére, melyet nagyon jó hatékonysággal alakítanak át tejjé, így biztosítva malacaiknak a töretlen fejlődéshez szükséges tápanyagot. A nagy takarmányfelvétel következtében a nyári melegben is megőrzik kondíciójukat és sokkal jobb tenyésztési paramétereket mutatnak, mint kisebb takarmányfelvételű versenytársaik. A választási súlyok tekintetében a CORA malacok 26 napra képesek a 8-8,5 kg-os testtömeg elérésére, mely biztos alapot jelent a későbbi, nagy napi testtömeggyarapodás melletti hizlalási időszakra. A sertések a hizlalás alatt fogyasztják el a takarmány java részét, így a gazdaságosság szempontjából különösen fontos, hogy ebben az időszakban milyen fajlagos takarmányfelhasználással rendelkeznek.
Amennyiben érdeklődik, hogy hogyan vehet részt a Rattlerow Seghers EASY2MANAGE programjában a meglévő telepi állományával, kérem hívja a cég 06-22-454-114-es telefonszámát, vagy keresse fel honlapunkat a www.rattlerow-seghers.com címen. Ha személyesen szeretne találkozni velünk, úgy látogasson el az idei hódmezővásárhelyi kiállításra, ahol megtekintheti CORA kocasüldőinket, hízóinkat, illetve ahol szakembereinktől választ kaphat kérdéseire.
Felhasznált irodalom:

  1. A.L. Smith, T.V. Serenius, K.J. Stalder, T.J. Baas, J.W. Mabry: Effect of piglet birth weight and weaning weight on nursery off-test weight

  2. B.F. Wolter, M.Ellis, B.P. Corrigan and J.M. DeDecker: The effect of birth weight and feeding of supplamental milk replacer to piglets during lactation on preweaning and postweaning growth performance and carcass characteristics.

  3. Duane E. Reese és Barbara E. Straw: The case against evening-up litters until weaning
Rattlerow Seghers Kft
Szobolevszki Zoltán
Az "A Sertés" 2010. 1. számában megjelent írás utánközlése.