Oldalak

kedd, március 10, 2009

Nem haltak ki a tranzakciók: takarmányipari felvásárlás Magyarországon

A Cehave Landbouwbelang magyar leányvállalata, a Kabai Táp Zrt. a Pannonmill-Takarmány Kft. megvásárlására vonatkozó szerződést írt alá. Az adásvétel eredményeképpen a Cehave Landbouwbelang új üzemeket szerez Magyarországon és magyarországi takarmánygyártási kapacitása megközelítőleg évi 200,000 tonnára nő.

Az új üzemek a Nyugat-Dunántúlon (Győr) és Észak-Kelet Magyarországon (Bőcs) helyezkednek el. A Pannonmill-Takarmány Kft. takarmánygyártási kapacitása meghaladja a 70,000 tonnát. 70 alkalmazottal a cég évente több mint 20 millió euró árbevételt realizál és 55,000 tonna takarmányt értékesít. A cég saját premix üzemmel is rendelkezik, amely Környén található.

A Cehave cégcsoport Magyarországon a premix és prestarter piacon a Vitamex Kft.-vel, míg a késztakarmány piacon a Kabai Táp Zrt.-vel képviselteti magát. A Kabai Táp Zrt. a Pannonmill-Takarmány Kft.-vel együtt szinte a teljes magyarországi piacot lefedi, és az üzemek földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően széles termékválasztékkal hatékonyan tudja vevőit kiszolgálni.

A Kabai Táp Zrt. a Pannonmill-Takarmány Kft.-t a Pannonmill Zrt.-től vásárolta meg, amely az osztrák LLI csoport tagja és amelynek fő tevékenysége a malomipar. Az LLI csoport 2008-ban döntött úgy, hogy portfólió tisztítás végett megválik a magyarországi takarmány divíziójától, a Pannonmill-Takarmány Kft.-től.

A vállalatfelvásárlást a Cehave Landbouwbelang Felügyelő Bizottsága és Központi Üzemi Tanácsa is jóváhagyta. Az adásvétel zárására a magyar Gazdasági Versenyhivatal általi jóváhagyását követően kerül sor.

A tranzakcióban a Cehave Landbouwbelang vállalatfelvásárlási tanácsadója a KBC Securities Magyarország volt, a DLA Piper járt el jogi tanácsadójaként.

A vállalatvásárlás összhangban van a Cehave Landbouwbelang stratégiájával, amely a takarmánygyártási tevékenység növelését tűzi célul mind Hollandián belül, mind azon kívül a vevők, a tulajdonosok és a dolgozók érdekeinek szem előtt tartásával.

2005 óta a Cehave Landbouwbelang Belgiumban, Lengyelországban, Hollandiában, Németországban, Magyarországon és Kínában vásárolt cégeket. A takarmánygyártó vállalatok össztermelése meghaladta a 2.7 millió tonnát 2008-ban, az értékesített folyékony takarmányok mennyisége több mint 1.4 millió tonna volt. A Cehave cégcsoport további akvizíciókat tervez világszerte.

forrás: portfolio.hu

szerda, március 04, 2009

Malaca van, ha van malaca

A romániai gazdaságok valósággal „nyelik” ősz óta magyarországi importból a választási malacokat. A kereslet fél év alatt csaknem duplájára gerjesztette a hízónak való árát.

Tavasz küszöbén mindig felszalad a malac ára, de fél év alatt 8-10 ezer forintos drágulásra emberemlékezet óta nem volt példa Nagykőrösön. A tegnapi országos vásárban úgy tűnt, kiürültek az ólak: alig félszáz tenyésztő hozott fel az állatokból, vagyis a kínálat negyede-ötöde lehetett csak a múlt év őszi felhozatalnak. A tenyésztők szerint nincs ebben semmi meglepő.

– Évek óta 250-300 forint körül mozogtak a felvásárlási árak élősúly kilogrammonként. Ezzel szemben az önköltség meghaladja már a 350 forintot. A kisüzemi sertéstartók tömegestől csődöltek be, s ennek következményét tapasztalja most a piac – foglalta össze az előzményeket az egyik kiskunfélegyházi malacnevelő gazdaság tulajdonosa.

A sertéstenyésztők szakmai szövetsége 3 millió körülire becsülte a hazai sertésállományt 2008-ban, de azóta tovább csökkent a darabszám. Hogy menynyivel, azt jelenleg valószínűleg senki sem tudja, ugyanis fél éves távlatban felgyorsult a kivitel, főleg Romániába. Ez húzta fel tavaly júliustól, augusztustól a keleti országrészben a hízók árát 400 forintig. Romániában jelenleg 100 euró körül mozog a választási malac piaci ára. A románok érdeklődésének oka az, hogy egy amerikai cég óriáshizlaldát és évi 4 millió darab kapacitású feldolgozó üzemet épített Temesváron. Romániában kevés a disznó, a tenyésztést pedig állami támogatással serkentik.

Közben elindult vándorútra malac Hollandiából is, zömük hazánkban köt ki. A Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége már tavaly jelezte: évente akár 1-2 millió malac érkezhet nyugatról a hazai ólakba, ha a piac úgy kívánja. Mivel kevés itthon a koca, akár malacimporttal is lehet pótolni a hazai állományt.

szerző: Miklay Jenő

forrás: petofinepe.hu