Oldalak

szerda, december 31, 2008

2009. 1. heti hízó / takarmány index (HTI)

6,57
Az index értelmezése: itt

szerda, december 24, 2008




kedd, december 23, 2008

Nagy disznóság történt 2008-ban! - És észre sem vettük...

Nagy disznóság volt 2008 a nyersanyagpiaci befektetőknek, de nem mindnek. A nagy árfolyam emelkedést, majd még nagyobb zuhanás követte, így az eszközkategória mozgását leképező CRB index 37%-kal zuhant, miközben a sertéshús árának mozgását leképező index 6.3%-kal emelkedett. Az előttünk álló 2009-es év még sok meglepetést tartogathat, a defenzív befektetést keresők a sertéspiacon találhatnak menedéket.

A sertés piaca igazi biztos menedéknek szolgálhat azon befektetőknek, akik a 2009-es recessziótól tartva defenzív eszközökbe menekülnek. A sertéshús árát lekövető index értéke 2008-ban a nyersanyagszektor szenvedése ellenére is 6.3%-kal került feljebb. A sertés piacán a fundamentumok is adottak. A népesség növekedése miatt a keresleti oldal gyarapodása prognosztizálható, miközben az elmúlt évek jelentős árupiaci árfolyam emelkedése a tenyésztési oldalon visszafogott ütemet tesz csak lehetővé. A Bloombergnek nyilatkozó Mark Greenword, az AGStar Financial szakértője szerint jövőre 3-4%-kal kevesebb sertés tenyésztésére kell számítani.





A Goldman pár nappal ezelőtt azt ajánlja ügyfeleinek, hogy vásárolják az agrártermékeket, melyeket defenzív befektetésként tarthatnak. A jelenlegi 60 cent közeli sertés jegyzések esetében az elemző a 75 centes szintre való emelkedést valószínűsíti a következő hat hónapban. A Barclays szerint a recessziós kilátások közepette az ipari fémek és energiapiaci termékek alulteljesítők lehetnek, míg a felülteljesítők az arany, agrártermékek és élőállatok lehetnek.

A recessziós kilátások az elemzők többsége szerint a sertés keresleti oldalát nem fogják befolyásolni , az amerikaiak a nehéz kilátások ellenére is 1.8%-kal fogyaszthatnak többet 2009-ben. Ezzel a lépést a kitermelési oldal nem feltétlenül tudja majd tartani, melyben az energiaköltségek és nyersanyagpiaci lufi fújódását hibáztatják a termelők. Többek között az eledelek árának elmúlt időszaki emelkedése arra késztette a termelőket, hogy a tenyésztést visszafogják.

Ezek az árfolyam emelkedésének irányába ható tényezők lehetnek, bár érdemes lehet vigyázni is. A szezonális hatások miatt a sertéspiac a május, júniusi időszakban tekinthető erősebbnek, addig pedig még sok idő hátravan. Ráadásul az eledelek alapanyagaként szolgáló agrártermékek ára nagy esést mutatott fél év leforgása alatt. Ilyen szintek mellett megkezdhetik újra az állatállomány növelését a termelők, mellyel hat hónap múlva már piacra is léphetnek.


forrás: portfolio.hu


2008. 52. heti hízó / takarmány index (HTI)

6,51
Az index értelmezése: itt

hétfő, december 22, 2008

Pápai Hús, támogatások

Gőgös Zoltán
A kivásárlással mintegy 1.000 embert foglalkoztat tovább a húsipari cég

A Pápai Hús Zrt. állami garancia mellett összességében 5,5 milliárd forint hitelhez jut, a kölcsön felvevője a céget kivásárló konzorcium lesz, a hitel futamideje 15 év, kamata a Bubor fölött 3 százalékpont, a hitelt kétéves türelmi idővel nyújtják - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Az 5,5 milliárd forintos teljes összegből 2,372 milliárd forint kifejezetten a kivásárlásra szól, 1,25 milliárd forint forgóeszköz-hitelt kap a kivásárló konzorcium a készletek megvételére, további 1,1 milliárd forintot a működtetés beindítására, és az ezzel kapcsolatos fejlesztések megvalósítására, további 800 millió forintot forgóeszközökre, illetve a távlati fejlesztések elindítására.

A kivásárlással mintegy 1.000 embert foglalkoztat majd tovább a húsipari cég.

Gőgös Zoltán elmondta: a 15 éves futamidejű állami garanciával nyújtott hitelt a Magyar Fejlesztési Bank utalja majd ki a kivásárlóknak. Az államtitkár közölte, a kivásárlók köre több szereplős a Hús Zrt. megvételére alakult csoport tagjai közt ott vannak a pápai önkormányzat, a pápai vízmű, a cég középvezetői köre, valamint a sertéstenyésztők egy csoportja is.

A cég továbbélése azért is hangsúlyozottan fontos, mert az 1.000 dolgozó között például 141 olyan család található, amelyeknél a férj és a feleség is a Hús Zrt.-nél dolgozik. (Jelenleg 1.380-an dolgoznak a húsgyárban.)

Gőgös Zoltán kitért arra is, hogy ezekkel a lépésekkel a cég átvétele már várhatóan január 1-jén megtörténik.

A Pápai Hús Zrt. államilag garantált hitellel való megsegítésének ötlete már korábban felmerült, ugyanis a húsipari cég tevékenysége önmagában soha sem volt veszteséges.

Varga Jenő, a pápai húsüzemet felszámoló Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója a cég novemberi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Pápai Hús Zrt. azért került felszámolás alá, mert a korábbi tulajdonosa, a Carnex csoport túl gyors növekedése miatt - amelyet általában hitelből finanszírozott - érvényesítették a társaságon lévő jelzálogjogi felelősséget. Önmagában a Pápai Hús Zrt. mindig is jól gazdálkodó vállalatnak minősült.

Ekkor vált véglegessé, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. megveheti a dunántúli húsüzemet. A felszámolóbiztos ugyanis azt közölte, hogy a több mint hétmilliárd forintért meghirdetett céget reális áron kívánják értékesíteni azzal a garanciával, hogy működőképes marad. Erre biztosítékot lát abban a projektcégben, amelyet a Pápai Hús Zrt. menedzsmentje, valamint a társasághoz élő állatot beszállító cégek, továbbá Pápa városa és több helyi vállalkozás alapított.

Varga Jenő szerint ha a Pápai Hús Zrt. nem működne tovább, akkor az a térség számára "gazdasági katasztrófát" jelentene. Ezért a felszámolóbiztos kijelentette, hogy a cég további működése érdekében mindent megtesz.

Lóránt Tibor, a Pápai Hús Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek novemberben elmondta: tavaly 326 ezer, az idén eddig 320 ezer sertést vágnak le.

2007-ben 18,7 milliárd forint árbevételt értek el, az ideit pedig 19 milliárd fölé várják. A cég menedzsmentje úgy számol, jövőre 22-23 milliárd forint körüli lehet a társaság árbevétele.

....

forrás: fvm.hu

szerda, december 17, 2008

2008. 51. heti hízó / takarmány index (HTI)

6,51
Az index értelmezése: itt

hétfő, december 15, 2008

Smithfield búzát importál az USA-ba

Az egyik legnagyobb amerikai húsfeldolgozó, a Smithfield Foods sertéstartó cége, a Murphy-Brown november végén bejelentette, hogy takarmányozási céllal Nagy-Britanniából és Brazíliából importál búzát. Ennek oka, hogy a cég szerint olcsóbb a keleti part kikötőibe búzát importálni, mint a hazai kukoricát vagy búzát a Közép-nyugatról vasúton keletre átszállítani.

forrás: fvm.hu

Húshelyzet Oroszországban

Moszkva, 2008. december 10.


2008. december 8-án az Orosz Kormány bejelentette, hogy befejezte az Élelmezésbiztonsági Doktrína kidolgozását, azt december 15-én az elnök adminisztrációjához eljuttatják aláírásra, jelentette Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes Dimitrij Medvegyev elnöknek. Medvegyev rendkívül fontosnak ítéli meg a dokumentumot, hisz nem csak világméretű pénzügyi-gazdasági krízis van, hanem globális élelmiszerválság is. Ilyen körülmények között egyre nagyobb szerep jut egy ország önellátásának, melynek alapelveit rögzíti a Doktrína.
Alekszej Gorgyejev egy hete bejelentette, hogy örvendetes növekedési dinamika észlelhető az orosz hústermelésben, az állattenyésztés és feldolgozás 3,9%-al nőtt az idén októberig.

Ugyanakkor a Föderális Vám Szolgálat tegnap még nagyobb mértékű húsimport növekedésről számolt be, mely szerint az első tíz hónapban a hús- és hústermékek beszállítása (baromfiimport nélkül) 21,8%-al nőtt az előző évihez képest. Ez mennyiségben kifejezve a tavalyi 1096 ezer tonnához képest 239,4 ezer tonnás többlet (összesen 1335,4 tonna), dollárértékben még nagyobb a növekedés, 48%-os, 2,66 milliárd USD-ről közel 4 mlrd USD-re nőtt. A baromfiimport mennyiségileg ugyan csökkent 1034 ezer tonnáról 978,8 tonnára, de az árdrágulás miatt a tavalyi 825 millió USD helyett már 1056 millió USD-t kellett importra költeni.

Szakértők szerint az import növekedés nagyobb mértéke a belső termelés fejlődéséhez képest a kormány protekcionista intézkedéseinek kudarcát jelenti, amelyek még inkább elvesztik hatékonyságukat a rubel devalvációja, a lakósság reáljövedelmének csökkenése és a húst vásárlók fizetőképességének csökkenése miatt. A kvótarendszer és a magas importvámok fenntartása a devalváció időszakában nem a hazai termelés felfutását fogja szolgálni, hanem a rosszabb minőségű, alacsonyabb beltartalmi értékű hústermékek importjának növekedését fogja ösztönözni, véli a Finexpertiza cég vezérigazgatója Agvan Mikaeljan.

Maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök is elismerte az állampolgárokkal folytatott egyenes adásban zajló műsorban, hogy ugyan Oroszország igyekszik csökkenteni a hústermékek importját, de ezt nem lehet egy bizonyos kritikus szint alá vinni, ugyanis az orosz agrárszektor nem képes az összes igényt kielégíteni.

Ugyanakkor nap, mint nap újabb és újabb beszállítók ideiglenes tiltólistára kerüléséről lehet olvasni a szaksajtóban, most további 6 amerikai sertésszállítót tiltanak le ideiglenesen az orosz importról december 15-vel kezdődően (az OF állategészségügyi követelményeinek be nem tartása miatt). Az FSIS (USA élelmiszerbiztonsági és minőségellenőrző szervezet) képviselője szerint Amanda Imich szerint ezzel idén már tízre nőtt a letiltott amerikai vágóhidak száma.

A Rosszelhoznadzor (Oroszországi Föderáció Állat- és Növény-egészségügyi Felügyelete) szintén bejelentette, hogy január elsejétől nem ad ki behozatali engedélyt amerikai baromfitermékek beszállítására, mert az FSIS nem adta át azon cégek listáját, melyek garantálják a koncentrált klórtól (eddig 200 mg/köbméter volt engedélyezve, januártól csak 50 mg/köbméter lesz a megengedett klór mennyiség) mentes vízzel folytatott baromfitermék kezelés feltételeit. Ez igen érzékenyen érinti az USA termelőit, hisz a 2007-es évben 19,1%-al nőtt az Oroszországnak legnagyobb mértékben baromfit beszállítók exportja (852,733 ezer tonnára), ami dollárértékben még nagyobb (73%-os) növekedés volt, és elérte a 737,8 millió USD-t.

Oroszország továbbra is fenntartja tiltását hús és tojástermékek importjára Indiából, és továbbra sem hajlandó az idén december másodikán letiltott öt ausztrál cég exportját engedélyezni. Friss intézkedés a Rosszelhoznadzor részéről az ír sertéstermékek letiltása is az ismert dioxin fertőzés kapcsán. Jelen pillanatban vizsgálják, mennyi fertőzött ír hús került Oroszországban a boltokba, jelentette be az orosz Roszpotrebnadzor (Fogyasztói Főfelügyelet) vezetője, Gennagyij Onyiscsenko.

Mindezen tiltások mellett sikerélményként könyvelhető el, hogy nemrégiben két magyar baromfiszállítónk újra engedélyt kapott az oroszországi exportra. A tendenciák alapján célszerű a magyar potenciális szállítóknak offenzívába kezdeni az orosz piac meghódításáért, hisz a beszállítók egyre-másra esnek ki a piacról, az import termékekre pedig láthatóan egyre nagyobb igény lesz.

szerző: Kenedi Ákos

forrás: fvm.hu

csütörtök, december 11, 2008

2008. 50. heti hízó / takarmány index (HTI)

6,51
Az index értelmezése: itt

Bezárt a sertéstelep, húsz embert elküldtek

Nehéz évet zár a kardoskúti Agrár Zrt., mely az idén bezárta csanádapácai sertéstelepét és húsz embert elbocsájtott.

Egy éve tisztújítás történt a kardoskúti Agrár Zrt. vezetésében. Az új igazgatóság abban bízik, hogy fiatalos lendülettel képesek megoldani a nehézségeket. Csete Zoltán elnök a kardoskúti képviselőknek mesélt munkájukról a testületi ülésen.

Nem titkolta, 2007 gyenge volt, a sertéstenyésztés is rossz évet zárt. Kevés volt a megtermelt takarmány. Az energiaárak emelkedése is nehezítette a gazdálkodást. Fájó intézkedéseket kellett tenniük.

— Csak akkora állattartást lehet finanszírozni, amennyit a növénytermesztés elvisel — mondta a cégvezető. — A hízómarha-állományt fokozatosan leépítettük, hasonlóan a sertéságazathoz. Idén bezártuk az apácai sertéstelepet, az ezer darabos állomány felére csökkent. A létszámleépítések 20 dolgozót érintettek.

forrás: beol.hu

Megmenekült a pápai húsüzem

Négy és fél milliárd forintért kelt el a két éve felszámolás alatt lévő Pápai Hús Zrt. A harmadszor kiírt pályázatra egy projektcég, a Pápai Hús Kft. jelentkezett és nyert, miután a kormány bankgaranciát vállalt a hitel 80 százalékára - tájékoztatta Varga Jenő felszámolóbiztos, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön az MTI-t.

Az összeg a vételáron túl a további működéshez szükséges forgóeszközök értékét és a fejlesztési hiteleket is magában foglalja - tette hozzá a felszámolóbiztos. A vevő tulajdonába kerülnek a gyár készletei, sertéstelepei és a sertésállomány is.
A projektcéget a pápai Agroprodukt Zrt., az ugyancsak helyi Víz- és Csatornamű Zrt., a pápai önkormányzat, továbbá a cég dolgozóiból, a menedzsment tagjaiból és a sertéstenyésztőkből alakult társaság hozta létre.

Elbocsátások lehetségesek

Varga Jenő hangsúlyozta, hogy a pápai húsgyár gazdálkodása az utóbbi félévben már nyereséges volt, s szerinte a továbbiakban is így lehet működtetni, de - szavai szerint - körülbelül ezernél csak kevéssel több dolgozóval. Jelenleg 1380-an dolgoznak a húsgyárban - jegyezte meg. A felszámolóbiztos szerint a kormány "bölcs és felelős" döntést hozott a garancia vállalásával, ugyanis nemcsak egy nagy céget és sok dolgozó munkahelyét mentette meg, hanem egy régió gazdasága fölül hárult el a veszély.

Az állam is beszáll a fejlesztésbe

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: a 4,5 milliárd forintos vételár 16 százaléka önerő, ezt a Pápai Hús 1913 Kft. biztosítja, a fennmaradó rész a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtandó hitel, amelynek 80 százalékára vállalt garanciát a kormány.
Az államtitkár utalt arra is, hogy a 15 éves futamidejű hitellel fejlesztési pénzhez is jut a projektcég, amely így megveheti a központi telepet, a gyártósort és egyéb gépeket, járműveket, a bolthálózatot és a márkanevet. Gőgös Zoltán szerint az átvétel január 1-jéig megtörténhet.

forrás: origo.hu

hétfő, december 08, 2008

A kukorica-export helyzete Romániában

Bukarest, 2008. december 7.


Romániában a 2008-as jó időjárási viszonyoknak köszönhetően több, mint 8 millió tonna kukorica termett, amelyből 4 millió tonnát exportra szánnak. A román kukorica minősége megfelel az átlagos, Európában termesztett kukorica minőségének és az eladási ára jelenleg a legolcsóbb Európai Unióban (120 USD / tonna), amelyben nincs benne a szállítási költség, valamint a biztosítás. Constanta kikötőjéből szállítanának, ahonnan a szerbiai kukorica is kiszállításra kerül. Összehasonlítva az árakat, a Horvátországban termett és exportra szánt kukorica 121 Euró (!) / tonna az ára, ugyanakkor a francia kukoricának 131-134 Euró / tonna az eladási ára. A francia kukorica minőségi paraméterei jobbak, emiatt magasabb a vételára. Franciaország 14-15 millió tonna kukoricát szeretne exportálni. Románia - mivel közvetlenül határos az EU-n kívüli országokkal, mint pl. Ukrajna és Moldávia - nyomott áron kell eladja a kukoricáját, hiszen ezekben az országoknak is többlete van kukoricából. Moldávia 0,8 millió tonnát szeretne exportálni, amíg Ukrajna 3 millió tonnát szán exportra. Az állatállomány csökkenése is maga után vonta az országban a takarmányra szánt mennyiség csökkenését és a takarmány - árak drasztikus zuhanását. Van olyan takarmány, amelynél 40 %-os árcsökkenés volt 2008-ban Romániában.

Az Európai Unió által meghirdetett intervenciós alapba történő felvásárlás kiútnak tűnt, de az EU által meghirdetett mindössze 700 Ezer tonna olyan csekély mennyiség, amely a gondokon nem segít, különösen nem, ha az előző évi 1,5 millió tonnás mennyiséghez hasonlítjuk. A román állam saját hatáskörben meghirdetett egy 400.000 tonnás keretet kukorica felvásárlására, amely mennyiség közraktárba beszállításának határidejét ez év november 15-ig határozta meg, ugyanakkor fizetni a kukoricáért március 31-ig tud a termelőknek. Sok termelőn ez nem segít, hiszen a raktárakba való szállítás költségeit sem tudják megelőlegezni. A kialakult helyzet miatt többen a területek parlagon hagyását illetve más kultúrákkal való beültetését fontolgatják.

Az állattenyésztés fellendítésére - amely egyben a takarmány szükséglet növekedését is jelentené -, a kormánynak konkrét elképzelése nincsen. Az Európai Unió agrárminisztereinek megállapodása a tejkvótával kapcsolatban Romániában segít az ágazaton, de csak akkor, ha azon beruházásokat, amelyek a tej minőségi paramétereinek javítására szolgál, végrehajtják. Ez kellő mennyiségű forgóeszköz hiányában jelenleg bizonytalannak tűnik.

Reményt adhat az is, hogy 2009. január 1-től Románia exportálhat sertéshúst az Európai Unió piacaira, amely a sertésállomány valószínűsíthető felfutását fogja eredményezni kellő takarmányfogyasztás növekedése mellett. Eu-n kívüli országokba történő kukorica-export lehetősége nagyon korlátozott, részben amiatt, mert az szovjet utódállamokban is jó termés volt, illetve a fizetőképes kereslet ott is korlátozott.

Szerző: dr Szabó József Andor

forrás: fvm.hu

vasárnap, december 07, 2008

Találós kérdés

Vajon mi van akkor, amikor a Magyar Állattenyésztők Szövettségének Elnöke és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöke leül tárgyalni?

Két független szervezet szakmai vezetője megbeszélést folytat.

És amikor Antal Gábor és Fekete Balázs találkozik?

A vezérigazgató utasítja az állattenyésztési igazgatóját?

Dioxinos ír disznóhústól óvják a magyarokat

Egy harminc éve betiltott, dioxinszerű anyagot találtak néhány Írországban levágott sertés húsában. A fertőzés miatt visszahívnak minden, szeptember óta forgalomba hozott sertésterméket, ami beláthatatlan károkat okozhat az ír mezőgazdaságnak. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországra kerülhetett-e a dioxinos húsból, de addig is a magyar hatóság azt kéri: a fogyasztók ne vásároljanak ír disznóhúst.

Minden, szeptember óta forgalomba hozott sertéshúst és húskészítményt visszahívnak Írországban, miután felmerült a gyanú, hogy azokban mérgező anyag lehet. Néhány sertéstermékben a megengedettnél 200-szor több dioxint találtak. A fogyasztókat és kereskedőket figyelmeztették, hogy semmisítsenek meg minden ír sertéshúst és szalonnát, amit szeptember elseje óta vásároltak.
A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel. Egy ír kormányzati szóvivőnő a BBC-nek azt mondta, hogy a takarmány- és sertéshúsminták laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a dioxinok jelenlétét. A feltételezések szerint egy dioxinszerű toxin, a PCB (poliklórozott bifenil) került a disznók tápjába, amelyet Írországban már 1979-ben betiltottak. Ez az anyag a természetben nem létezik, az csak ipari tevékenység melléktermékeként jöhet létre.

Bajba kerülhet az ír disznóágazat
A sertéstermékek visszahívása egyelőre az ír belföldi piacon eladásra szánt húskészítményekre vonatkozik, de nem lehet kizárni, hogy Nagy-Britannia - az ír disznóhús legjelentősebb exportpiaca -, illetve más országok is érintettek. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy feltárják a szennyeződés kiterjedtségét, és okát.
Brendan Smith mezőgazdaságért felelős ír miniszter azt mondta, 47 farm, illetve egy takarmányszállító lehet érintett. A becslések szerint ezekről a farmokról kerül ki az ír disznóhús tizede. Sean Sherlock, a Munkáspárt szóvivője szerint a kormány kiemelt ügyként kezeli az ügyet, hiszen az teljesen ellehetetlenítheti az ír mezőgazdaságot és feldolgozóipart. Azt mondta, a hatóságoknak teljeskörűen és őszintén kell számot adniuk, hogy kiderüljön, mekkora kockázatot jelent a fertőzés az emberi egészségre.
Írországban körülbelül hétezer embernek ad munkát a sertéstenyésztés és feldolgozás. A szigetországban 500 farmon évente 3,6 millió disznót nevelnek, a termékek 60 százalékát exportálják, több mint 250 millió euró értékben.

Nem ajánlják az ír húst a magyaroknak sem
Amíg a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet nem tisztázza, hogy Magyarországra került-e Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, addig a magyar fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst vagy abból készült termékeket - kérte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője.
A magyar hatósághoz vasárnap délután érkezett meg az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése a dioxinos disznóhúsról. Magyarország főállatorvosának az írek megígérték, hamarosan kiderítik, hogy kik és hová szállítottak dioxinnal szennyezett húst - tudta meg az MTI.
Az élelmiszer-biztonságért felelős magyar szervezettől valamennyi hazai feldolgozó és kereskedő tájékoztató levelet kap az ügyről, amely felkérést is tartalmaz számukra, hogy ha Írországból származó sertéshúst vásároltak vagy dolgoztak fel, illetve ilyen húskészítményeket vagy készételeket árusítottak, haladéktalanul jelentsék be.

forrás: origo.hu

A Fekete lovag mindig győz!??

A múlt héten került megrendezésre "A sertéságazat versenyképességének javítása" című konferencia. A magyar sertéstenyésztéssel és a hazai ágazati szereplők összefogásával kapcsolatos hozzászólások többségéről az alábbi két részlet jutott az eszembe a Monthy Python Gyalog galopp, illetve Brian élete című filmjeiből.

Ami a magyar sertéstenyésztést illeti:


Ami a hazai összefogást illeti:


csütörtök, december 04, 2008

2008. 49. heti hízó / takarmány index (HTI)

6,51
Az index értelmezése: itt